brouwdag

10 juli 2016


Vandaag hebben we opnieuw ons bruin bier gebrouwen.

Wanneer het resultaat ons tevreden stemt zal dit op grotere schaal worden gebrouwen, een Driope 10 quadrupel in wording. Hieronder vindt u het verslag.

Onze superprofessionele proefbrouwerij :)Dit is onze superprofessionele proefbrouwerij

met van links naar rechts:

de kookketel, de beslagketel en de warmwaterketel.

Stap 1 – Schroten van de moutDe geselecteerde mout wordt in de schrootmolen gebracht met de hulp van de nodige vrijwilligers. De moutkorrel wordt opengebroken en de korrelinhoud vermalen om toe te voegen aan de beslagkuip.

Stap 3 Filteren


We druppelen warm water op het beslag het beslag en laten intussen de wort overvloeien in de kookketel. De wort is de basis van ons bier. Wat in de beslagketel overblijft is de draft. De draft gebruikt men meestal als veevoeder.

Stap 2 - Maïschen


De geschrote mout voegen we toe aan het warme water in de beslagketel. Maïschen is het chemische proces waarbij de zetmelen uit de mout tot vergistbare en onvergistbare suikers omgezet worden. Het eindresultaat is het moutbeslag.

Stap 4 - Koken


Nadat de wort afgelaten is, gaan we die opkoken en voegen we de 1e hop toe : de bitterhop. Pas op het einde van de kooktijd worden de 2 aromahoppen bijgevoegd om zo weinig mogelijk hoparoma te verliezen door het koken. En zo komen we tot onze 3ope (driope) want 1 + 2 = 3. Tijdens het kookproces brengen we ook de wortkoeler in de brouwketel.

Stap 5 - Koelen


Na het kookproces is het belangrijk om ons brouwsel zo vlug mogelijk te koelen. Hiervoor gebruiken we de wortkoeler. Koud stromend water zorgt voor een daling van de temperatuur van het brouwsel van +/- 110 °C naar +/- 30° C.

Stap 7 - wachten


Nu komt de allermoeilijkste stap ... het wachten. Nu moeten we een tweetal maanden geduld uitoefenen tot het gistingsproces volledig beëindigd is en het bier voldoende tijd gekregen heeft om te lageren. Daarna kunnen we overgaan tot het bottelen.

Hiernaast ziet u de hoppebelletjes die in de kookketel over blijven na het overpompen van het bier in de fermentatietank. Samen met de draft gaat dit naar de kippen van de buren. Ze eten het met krot & mot op en zijn na de maaltijd rustig als nooit tevoren.


Stap 6 - Vergisten


Na het koelen pompen we het bier over naar de fermentatietank. Door toevoeging van gist worden de suikers omgezet in alcohol en komt de smaak tot ontwikkeling.


Onze ultra-professioneel systeem om ons bier te vergisten:


De fermentatietank zetten we in een koelkast om de ideale vergistingstemperatuur te bereiken en te behouden.


Boven de koelkast staat een temperatuursregelaar die er voor zorgt dat de koelkast begint te koelen als het in de koelkast te warm zou worden.


Onderaan  de koelkast is er een gloeilamp die zorgt voor verwarming wanneer de temperatuur in de koelkast te laag zou worden.


brouwerij 't hoppegeluk brewery

Rennemonde 8, B-9700 Oudenaarde

BTW/TVA: BE 0658.761.246